neděle 15. října 2017

USA vymazávají vlastní minulost: vše co připomíná Konfederaci, musí pryč. I lidé.

Orwellovská vlna přepisování historie zasáhla nejen pomníky, ale i lidi.Televizni stanice ESPN stáhla moderátora ze zápasu univerzitní ligy, protože má stejné jméno jako jižanský generál Lee!



Ano, jeho jediná vina je, že se jmenuje stejně jako momentálně nenáviděný jižanský generál – Robert Lee. Televize sice prohlásila, že je ostuda, když se tímhle musí zabývat, ale ustoupili nátlaku a udělali to stejně. Prý to bylo „kolektivní rozhodnutí“.
Reportér Lee není ani jižan, ani běloch a jeho příjmení je nejspíš transkripce jména asijských předků. Li. Má smůlu, stal se obětí kolektivní nenávisti. 
Nic nového. Třeba za Pol-potových Rudých Khmerů se v Kambodži popravovali lidé, kteří nosili brýle. Připomínali intelektuály.
Každého kdo si myslí, že kontrolování historie skončí jakmile fanatici strhnou všechny sochy válečníků Konfederace a kolonialistů, čeká drsné překvapení. V USA se už do hledáčku dostal Thomas Jefferson (vlastnil otroky) a v Austrálii teď třeba zrušili svátek připomínající připlutí první anglické flotily v roce 1788.
Historický fakt bude vymazaný stejně, jako musel Winston Smith v Orwellově románu „1984“ donekonečna přepisovat staré novinové zprávy, které neodpovídaly ideové linii vládnoucí strany.
„Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. “ George Orwell, 1984
Jak píše Martin Gust: Tady nejde o budování lepší přítomnosti, je to projekce politické korektnosti do minulosti. Trestají se tak historické postavy za to, že nesdílely moderní světonázor. 



ZDROJ:



Autor: Eva Svobodová| středa 23.8.2017 19:12 | karma článku: 36.88 | přečteno: 1237x

Žádné komentáře:

Okomentovat